A REGA Régiókutató egyesület két fontos szellemi műhelynek biztosít jogi hátteret, egyrészt a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaságnak, másrészt a Lámpás Társaságnak.
E két szellemi műhely szakértői több szakmai és tudományos tanulmány, koncepció elkészítését tudják maguk mögött, a csapat szakmai tudása, kapcsolati- és infrastrukturális háttere, valamint összehangolt munkája eredményezi az egyesület eredményes tevékenységét.


Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT)

Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság
Az Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság 2016. januárjában a Sapientia Tudományegyetem csíkszeredai karán tartotta alakuló ülését. A tizennégy, regionális – és ahhoz kapcsolódó – tudományok területén doktorált személy a Magyar Regionális Tudományi Társaság mintájára, hasonló célkitűzésekkel hozta létre ezt a tudományos fórumot annak érdekében, hogy Székelyföldön népszerűsítse a regionális tudományokat, összegyűjtse a regionális tudományok iránt érdeklődő székelyföldi kutatókat, ugyanakkor a regionális tudomány különböző eszközeivel támogassa a székelyföldi régió fejlődését.

Bővebben a www.szrtt.ro honlapon.Lámpás program


Lámpás programA Lámpás program a székelyföldi munkavállalók és munkaadók integrált képzése a társadalmi és a személyes kultúra fejlesztésével összhangban.
A REGA Régiókutató Egyesület által működtetett Lámpás program már 2010 óta vesz részt aktívan a székelyföldi vállalkozói élet szervezésében, a vállalkozók szakmai támogatásában. Ezen időszak alatt a közel 100 székelyföldi vállalkozóval való együttműködés során több vállalkozásfejlesztő és vállalkozóképző program valósult meg, amelyek mind hozzájárultak Székelyföld gazdaságának a megerősödéséhez.

A Lámpás Társaságnak alapgondolata: csak úgy lehet megtartani és felemelni a székely közösséget, ha annak tagjai tisztességes munka mentén tisztességes életet tudnak élni Székelyföldön. Munka híján az emberek elvándorolnak, máshol keresnek megélhetést. És az elvándorlás épp a közösség legjavával kezdődik, hiszen nekik van meg a szükséges vállalkozó szellemük, szakmai tudásuk ahhoz, hogy más országokban keressenek megélhetést. És ezzel meg is történt az első lépés egy közösség süllyedéséhez, felszámolásához vezető úton. És amennyiben ezt a székelység esetében vizsgáljuk, a hatások már középtávon is katasztrofálisak: amennyiben folyatódik a jelenlegi demográfiai fogyás, miszerint 25 év alatt a székelység a tagjainak 25%-át veszítette el, akkor nem kell eltelnie száz évnek, és nem lesz magyar közösség a jelenlegi Székelyföld területén.

Minden székely embernek tisztességes munkát s ezáltal megélhetést kell biztosítani Székelyföldön. Azonban ez hatalmas feladatat! Hiszen ez egyszerre jelenti a székely ember 21-ik századi munkavállalóvá való nevelését, ugyanakkor a székely vállalkozó 21-ik századi munkaadóvá való képzését. Igen, csak úgy juthat tisztességes munkához a székely ember, ha egyrészt erre a munkára felkészítjük, másrészt pedig a munkahelyet is biztosítanak nekik a székelyföldi vállalkozók. Ez pedig egy nagyon komplex, hosszú és lassú, de létfontosságú folyamat. Erre szól a Lámpás program.

TÁMOGATÓK, EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK
Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetsége
Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság
2018 - REGA Régiókutató Egyesület